0

hu
 • en
 • A kezdetek – Az ötlettől az első lépésekig

  A kezdetek – Az ötlettől az első lépésekig

  Az ötlet

  2006 kora tavaszát írjuk. Vlaszák Mihály, a Metalloglobus Fémöntő ügyvezetője egy álmatlan éjszaka során azon gondolkodik, hogy a cég tevékenységéhez kapcsolódó, ám annál kicsit másabb, látványos teljesítményt érjen el, ami egyrészt a cég hírnevét is öregbíti, másrészt felejthetetlen élményt nyújt a benne részt vevő személyeknek. Mivel régóta érdekelték a régi játékok, a régi hagyományos értékek, kipattant a fejéből a kézenfekvő javaslat: legyen ez a világ legnagyobb ólomkatonája.

  A gondolatot tettek követték. Gondos kutatómunka során kiderült, hogy a rekord, amit a „Világ legnagyobb ólomkatonája” névvel illetnek már egy létező teljesítmény, szerepel a Guinness-rekordok könyvében. Ez egy 9 méter 75 centi magas monstrum Kanadában, a Vancouver melletti Montgomery-ben, és Andersen híres ólomkatonájának állít maradandó emléket. Adva van tehát az a méret, amit túl kell szárnyalni.

  Nincs azonban, aki megoldja mindezt. Az ötletgazda úgy gondolja, hogy neki nem átlagos módon kell egy átlagon felüli célt elérnie, azaz hihetetlen mennyiségű pénz beleölésével egyedül learatni a sikert, hanem egy közösséget kell létrehoznia, ahol mindenki magáénak érzi a sikert, mindenki tenni szeretne érte.

  Mivel a cége erőteljesen jelen van a magyar fémpiacon, potenciális segítség és támogató bőven akadhat. Egy átlagosnak induló beszélgetés során felveti az ötletet egyik régi vevőjének, Vas Jánosnak, aki ajándéktárgyakat készít, önt fémből. Neki első hallásra megtetszik a kissé „őrült ötlet”, majd hazaérvén Dunaújvárosba elmondja tervet az elismert szobrászművésznek, a Széchenyi Gimnázium tanárának Rohonczi ROHO Istvánnak, aki a következőképpen reagál: „Ez egy annyira őrült ötlet, hogy meg kell csinálni!”


  Az első lépések

  Ők hárman nekiállnak, hogy a projektet jogilag és papíron is rendezzék, létrehozzák az Ólomkatona Kft-t, ami felügyeli a projektet. Közben további segítség is érkezik, az első támogatók megjelennek az ötlet mellett. A kérdés, mint minden nagy kezdeményezésnél a szokásos: „Miből lesz ez felépítve”. Az első ötlet az, hogy támogatókat keressen a cég és nekik valamit ajánljon. Erre a legkézenfekvőbb a Katona egy kicsinyített, sorszámozott példánya lenne, amivel párhuzamosan a vevő reklámfelületet és megjelenést kapna. Viszont megjelenik célként az, hogy ne az azonnali profit lehetősége mozgassa a résztvevőket, hanem a közösség ereje, a projektbe vetett hit, bizalom és az önkéntesség, mint az a kezdet kezdetén megfogalmazásra került az alapértékekben.

  Ahhoz, hogy a Katona elkészüljön, szükség van tervekre, rajzokra, alapokra. Mivel az Andersen-féle katona a szerelem jelképe és erre alapoz a rivális, így a magyarság híres alakulata, a nyalka magyar huszár lesz a mintája a szobornak. Egyelőre csak gipszből, de 2006 nyarának végére elkészül végre az első katona, egy méter magas formában.

  Ez a Katona lesz egyrészt a mintája a később elkészülő replikáknak, de alapja és sablonja a leendő 12 méteres katonának is.

  Cím: 8095 Pákozd, Bem utca 45.

  Tel: +36-20/344-27-28

  Web: www.miskahuszar.hu

  Email: szelespr@miskahuszar.hu