0

hu
 • en
 • Az álomtól az első lépésekig

  Az álomtól az első lépésekig

  Mivel régóta érdekelték a régi játékok, a régi hagyományos értékek, megszületett az ötlet (!), a kézenfekvő megoldás: meg kell építeni a világ legnagyobb ólomkatonáját!

  Az ötletet tettek követték. Gondos kutatómunka során kiderült, hogy a rekord, amit a „Világ legnagyobb ólomkatonája” névvel illetnek már egy létező teljesítmény, szerepel a Guinness-rekordok könyvében.

  Ez egy 9 méter 75 centiméter magas monstrum Kanadában, a Vancouver melletti Montgomery-ben, és Andersen híres ólomkatonájának állít maradandó emléket. Mivel minden rekordot meg lehet dönteni: adva van tehát az a méret, amit túl kell szárnyalni.

  Nincs azonban, aki megoldja mindezt. Az ötletgazda úgy gondolja, hogy neki nem átlagos módon kell egy átlagon felüli célt elérnie, azaz hihetetlen mennyiségű pénz beleölésével egyedül learatni a sikert, hanem egy közösséget kell létrehoznia, ahol mindenki magáénak érzi a célt, és mindenki tenni szeretne a siker érdekében. Mivel a cége erőteljesen jelen van a magyar fémpiacon, potenciális segítség és támogató bőven akadhat. Egy átlagosnak induló beszélgetés során felveti az ötletet egyik régi vevőjének, Vas Jánosnak, aki ajándéktárgyakat készít, önt fémből. Neki első hallásra megtetszik a kissé „őrült ötlet”, majd hazaérvén Dunaújvárosba elmondja a tervet az elismert szobrászművésznek, a Széchenyi Gimnázium tanárának, Rohonczi (ROHO) Istvánnak, aki a következőképpen reagál: „Ez egy annyira őrült ötlet, hogy meg kell csinálni!”

  Ők hárman nekiállnak, hogy a projektet jogilag és papíron is rendezzék, létrehoznak ehhez egy külön céget (előbb Ólomkatona Kft, majd Miskahuszár Kft néven), ami felügyeli és megvalósítja a projektet. Közben további segítség is érkezik, az első támogatók megjelennek az ötlet mellett. A kérdés, mint minden nagy kezdeményezésnél a szokásos: „Miből lesz ez felépítve”. Az első elképzelés szerint támogatókat kell keresni és számukra kell valamit cserébe felajánlani. Erre a célra létrehozzák a Katona egy kicsinyített mását, amivel párhuzamosan a szponzor/támogató reklámfelületet és megjelenést is kapna. Viszont mindemellett alapvető törekvésük, hogy ne a pénz  és a profit lehetősége mozgassa a résztvevőket, hanem a közösség ereje, a projektbe vetett hit, a bizalom és az önkéntesség, mint azt a kezdet kezdetén megfogalmazták.

  Ahhoz, hogy a Katona elkészüljön, szükség van tervekre, rajzokra, alapokra. Mivel az Andersen-féle katona a szerelem jelképe és erre alapoz a rivális, így a magyarság híres alakulata, a nyalka magyar huszár lesz a mintája a magyar rekorder szobornak. Egyelőre csak gipszből, de 2006 nyarának végére elkészül végre az első katona, egy méter magas mintaként. Ez a Katona lett egyrészt a mintája a később elkészült replikáknak, de alapja és sablonja is a majdan megszülető 12 méteres óriás katonának is.

  Cím: 8095 Pákozd, Bem utca 45.

  Tel: +36-20/344-27-28

  Web: www.miskahuszar.hu

  Email: szelespr@miskahuszar.hu