Miskahuszár

Alapítók

Az óriás huszár szobor megépítésére 2006 tavaszán alakult meg az Ólomkatona Kft. A társaságot Vlaszák Mihály ötletgazda, Vas János protokollajándék készítő vállalkozó és Rohonczi István szobrászművész hozta létre és jegyeztette be.

Vlaszák Mihály a Metalloglobus Fémöntő és Kereskedelmi Kft ügyvezető igazgatójának és tulajdonosának ötlete az volt, hogy öntési eljárással megépíti a világ legnagyobb ólomkatonáját, amihez a cége szolgáltatná az alapanyagot, továbbá részben finanszírozná a szoborállítást, szervezi és koordinálja a projektet. Sikerült partnernek megnyernie cégének egyik vevőjét, Vas Jánost, aki dunaújvárosi vállalkozásában protokollajándékokat készít, és aki elsőként a szoborállítás finanszírozásához szükséges, 35 cm-es replikákat készítette el.

Úgy gondolták, hogy a katona-szobor akkor lehet igazán sikeres, ha önmagában művészi értéket képvisel, ha profi szobrász készíti el. Így került a csapatba a Dunaújvárosi művész-tanár, Rohonczi (Rohó) István. Ő formálta meg az óriás huszár mintájául szolgáló szobrot előbb 1 méteres, majd 2 méteres méretben, és ezt nagyította később föl a végső méretre. Az ólomkatonát egy budapesti öntödében tervezték elkészíteni.

A csapat tagjainak száma folyamatosan bővül a hónapok során, személyekkel, egyesületekkel és vállalkozásokkal együtt: az operatív végrehajtásban részt vevő asszisztensekkel. Talán ez az oka annak, hogy a csapat minden nap új ötletekkel nő. Kiderült, hogy olyan sok ólom kellene egy rekord méretű szobor megalkotásához, amit szinte lehetetlen egyetlen vállalkozás által finanszírozni! Módosítani kellett tehát a tervet: ólomkatona helyett betonból készülő huszár szoborra.


Vlaszák Mihály

1959-ben született Tiszaföldváron. 1967. óta él Budapesten. A Steimetz Miklós Gimnázium elvégzése után a Csepel Művekben kezdett el dolgozni betanított munkásként. Munka mellett, levelező tagozaton a Miskolci Műszaki Egyetem Dunaújvárosi Főiskolai karán üzemmérnöki diplomát szerzett.

1989. óta a Metalloglobus Vállalatnál dolgozott különböző vezetői munkakörökben. Időközben a Szolnoki Kereskedelmi Főiskolán Marketing üzemgazdász diplomát is szerzett.

2004. óta a Metalloglobus Fémöntő Kft tulajdonosa és ügyvezetője is. A vállalat ón, ólom ötvözetek feldolgozásával, gyártásával foglalkozik.

1982. óta házas, felesége szintén a cégnél dolgozik, mint gazdasági vezető. Két gyermekük van, András 32 éves, Zsófia pedig 29 éves.


Vas János

1953-ban született Budapesten. A Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskolán Autóközlekedési Műszaki Tanár végzettséget szerzett. Friss diplomásként Dunaújvárosba költözött.

Az akkori Dunai Vasműben és a Dunaújvárosi Kohász SE-ben dolgozott, mert időközben a TF elvégzésével okleveles sportszervező is lett.

1985-től a Magyar Autóklub Dunaújvárosi Szervezetét vezette titkári beosztásban.

1992 megismerkedett az akkor új technológiának számító gumikokillás precíziós centrifugál öntéssel. Azóta ezzel a technikával készítik önkormányzatok kitüntetéseit, sport egyesületi versenyek egyéni kialakítású érmeit. Cége, az Éremmester kft a hazai piac ismert szereplője, sőt külföldre is eljutott hírük és termékeik. Egyedi érmeik, kitűzőik sok helyen megtalálhatóak.

A Miska huszárral 11 éve foglalkozik, tevékenységére talán a mindenes jelző a legmegfelelőbb.


Rohonczi István
festő, szobrász

Törökkoppány, 1957. Február 22.
2400 Dunaújváros, Balogh Ádám u. 24.

1979-83: Janus Pannonius Tudományegyetem, Tanárképző Kar, földrajz-rajz szak
2005 – Moholy-Nagy Iparművészeti Egyetem, vizuális és környezetkultúra tanári szak
A dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumban tanít
Itt vezeti az 1995 óta működő Szivacs Galériát


Díjak, ösztöndíjak

1991 – FKSE díja; Fejér Megyei Őszi Tárlat – a dunaújvárosi önkormányzat díja
1993 – Dunaújvárosi Képzőművészek Tárlata- Dunaújváros Művésztért Alapítvány díja
1994 – 3. Országos Faszobrászati Kiállítás – a Magyar Művelődési Intézet díja
1996 – Dunaújvárosi Tárlat díja
1998 – Dunaújvárosi Képzőművészek Tárlata – Dunaújváros Művészetért Alapítvány díja
2005 – Fejér Megyei Tárlat – Dunaújvárosi Művészetért Alapítvány díja
2007 – Pro Cultura Intercisae-díj
2008 - Dunaújvárosi Képzőművészek Tárlata – Dunaújváros Művészetért Alapítvány díja
2011 – Fejér Megyei Őszi Tárlat, Dunaújváros önkormányzata díja