Miskahuszár

Az óriás huszár

Soha, senki nem épített még ekkora szobrot köztéren, a szabadban Magyarországon úgy, hogy a szobor a helyszínen került felállításra, elkészítésre. Ez már önmagában is mérnöki kihívások sora elé állította elsőként magát a szobrászt, utána pedig a szoborállításban közreműködő műszaki szakembereket.

Olyan kérdésekre kellett válaszokat találniuk, minthogy mennyi és milyen beton kell a szobor stabilitásához, az időjárási viszontagságok elviseléséhez? Mennyi betonvas szükséges a stabil szerkezethez? Milyen betonra lesz szükség? És, mennyire? Hogyan kerülhetnek át a szintenkénti beton öntőformák az alkotás és tervezés helyéről, Rácalmásról a szobor végső helyére, Pákozdra? Mekkora daru kell ezeknek az öntőformáknak újra a helyükre illesztéséhez? Milyen alapra lesz szüksége a szobornak? Mi történjen az öntőformákkal a szobor helyszíni kibetonozása után?

A szobor óriás méreteiről a számok beszélnek:

 

A szobor 12 év alatt készült el. 

 

A szobor tervezése és kivitelezése közel 100 millió forintot emésztett fel. (A szobor teljes mértékben magántőkéből készült, egy fillér közpénzt nem használtak fel hozzá!)

 

A szobor végleges magassága: 13,01 m.

 

A szobortest 70, a talapzat 80 tonnányi betonból készült.

 

A szobor talapzata 120 tonnát nyom összesen a tetemes vasalatnak köszönhetően.  

 

A szobor betonszerkezetét mintegy 3,5 tonna rúdacél betonvas stabilizálja.