0

hu
 • en
 • Az óriás huszár

  Az óriás huszár

  Soha, senki nem épített még ekkora szobrot köztéren, a szabadban Magyarországon úgy, hogy a szobor a helyszínen került felállításra, elkészítésre. Ez már önmagában is mérnöki kihívások sora elé állította a elsőként magát a szobrászt, utána pedig a szoborállításban közreműködő műszaki szakembereket. 

  Olyan kérdésekre kellett válaszokat találniuk, minthogy mennyi és milyen beton kell a szobor stabilitásához, az időjárási viszontagságok elviseléséhez? Mennyi betonvas szükséges a stabil szerkezethez? Milyen betonra lesz szükség? És, mennyire? Hogyan kerülhetnek át a szintenkénti beton öntőformák az alkotás és tervezés helyéről, Rácalmásról a szobor végső helyére, Pákozdra? Mekkora daru kell ezeknek az öntőformáknak újra a helyükre illesztéséhez? Milyen alapra lesz szüksége a szobornak? Mi történjen az öntőformákkal a szobor helyszíni kibetonozása után?

  A szobor óriás méreteiről a számok beszélnek:

  A szobor 12 év alatt készült el. 

  A szobor tervezése és kivitelezése közel 100 millió forintot emésztett fel. (A szobor teljes mértékben magántőkéből készült, egy fillér közpénzt nem használtak fel hozzá!) 

  A szobor végleges magassága: 12,5 m.  

  A szobortest 70, a talapzat 80 tonnányi betonból készült.  

  A szobor talapzata 120 tonnát nyom összesen a tetemes vasalatnak köszönhetően.  

  A szobor betonszerkezetét mintegy 3,5 tonna rúdacél betonvas stabilizálja.  

  Cím: 8095 Pákozd, Bem utca 45.

  Tel: +36-20/344-27-28

  Web: www.miskahuszar.hu

  Email: szelespr@miskahuszar.hu