0

hu
 • en
 • Az óriás huszár

  Az óriás huszár

  2007 őszén a Duna-menti Rácalmás község, amelynek nemesi kúriái annyi sok huszárt adtak az ország dicsőségére, elkezdett mozgolódni huszár katona-ügyben. Egy helyi építőipar vállalkozás, a Timpanon P+P Kft. felajánlotta telephelyét, a korábban lovardaként funkcionáló épületet arra a célra, hogy a Katona 12 méter magas formáját itt nyerje el PUR-habból, és a szükséges munkálatokat itt lehessen végezni.

  ROHO ezért 2007 telén „kiköltözött” a Lovardába, és nekiállt a hideg ellenére összehegeszteni a vázat alkotó vasakat. Még az elfektetett minta is bámulatos méretű volt. De hogy mit jelent ez a valóságban, az csak a következő év tavaszán derült ki, amikor is 2008 márciusában a Katona végre talpra állt.

  2008 március 15-én Rácalmás község az elkötelezettségért és a támogatásért cserébe az ünnepség keretein belül egy méteres másolatot kapott ajándékba.

  A következő jeles nap a Huszár életében a keresztelő napja, ami 2008.június 28-ára tehető. Ekkor egy helyi kezdeményezés, az Art-Porta Művészetek Kikötője fesztivál keretein belül felvette a Miska Huszár nevet. A névadó ünnepségen részt vettek huszárok, skótdudás kért áldást a megjelentekre, a kezdeményezés sikerére, majd pedig a keresztelő hagyományainak megfelelően egy pap keresztelte meg a Huszárt és kért áldást a kezdeményezés sikerére.

  Cím: 8095 Pákozd, Bem utca 45.

  Tel: +36-20/344-27-28

  Web: www.miskahuszar.hu

  Email: szelespr@miskahuszar.hu